Mere om Rosa alba

Køb Rosa Alba - klik her

ROSA ALBA, HVID ROSE

Albarosen har et langt og veldokumenteret liv bag sig og har givet navn til en af de mest pragtfulde rosengrupper med mange hårdføre sorter der trives fra subtroperne til polarcirklen. I midten af 1800-tallet talte gruppen omkring halvtreds forskellige sorter, men i dag dyrkes der kun omkring tredive. Albaroserne hører til de tidligst beskrevne haveroser. Ifølge naturhistorikeren Plinius (23-79) skulle den være dyrket i antikkens Rom. Tyskeren Albertus Magnus (1193-1280) beskæftiger sig med den hvide rose i havebruget, og senere i 1307 beskriver italieneren Crescentius dens anvendelse som hækplante i landskabet. I Danmark støder vi første gang på albarosen da Christian IV i 1633 indforskriver “1000 hvide Rosentræer fra Holland” til haven ved Rosenborg. som omtalt i kapitlet ’Rosens Vej i Danmark’.

På utallige malerier fra renæssancen til vore dage indgår albaroserne som en væsentlig del af indholdet med den danske maler P.S. Krøyers billede ’Haveparti med Marie Krøyer og Roser’ som en af de ypperste fremstillinger.

På slottet Chantilly nord for Paris hænger der et pragtfuldt maleri af italieneren Sandro Botticelli (1444-1510) med et væld af fyldte røde og hvide roser, de sidstnævnte sandsynligvis Rosa alba ’Maxima’. På et andet maleri, “Han kaster roser til svinene” af Pieter Brueghel d.æ. (1525-1569), er det også umiskendeligt albaroser de to grisebasser bliver fodret med (se side 25). At fremhæve P.S. Krøyers maleri “Haveparti med Marie Krøyer og Roser” kan virke trivielt på grund af dets kapitalisering gennem tusindvis af souvenirs, men jeg finder intet rosenbillede som stråler så vidunderligt af dansk havekultur, friskhed, maskulinitet og kvindelighed. Mit sanseapparat bliver stimuleret optimalt. Alle følelser fra mit barndomsland vælder op i mig – jeg får rosenduften i næsen, jeg kan høre bien summe og græsset gro.